Блог

Вода от безсмъртниче – ползи

За какво можете да използвате флорална вода от безсмъртниче?

Безсмъртничето е билка, която се използва като традиционно органично лекарство с естествени противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални свойства. То участва като основна или допълнителна съставка в много козметични продукти като флорални води, етерични масла, кремове и други. В тази статия ще Ви разкажем интересни факти за това лечебно цвете и за ползите на флоралната вода от безсмъртниче

 

Чудотворната билка безсмъртниче 

Другото име на цвете безсмъртниче е Helichrysum italicum. Терминът “helichrysum” идва от гръцкото helios – слънце, и chrysos – злато (така името описва вида на цветето). Наименованието “italicus” насочва към страната, в която лечебното цвете е било описано за първи път – Италия. На френски билката носи мистичното име “immortelle” – в превод “безсмъртниче”, което най-вероятно е вдъхновено от изключително дългото запазване на сухите цветове и издръжливостта на растението без вода.

По българските земи това лековито цвете е познато и под наименованията каменно цвете, жълт смил, смин, сминчец, сухо цвете, неувяхка, каберлия, китара, стирака. То е било използвано в миналото, като мощно лекарство против шап, затова може да го срещнете и с името “шапова билка”.

Безсмъртничето е целогодишно цъфтящо растение от семейство Сложноцветни, което има формата на малък храст с височина от 40 до 60 см. Неговите цветове са със златисто жълт цвят и имат много характерен аромат на къри. В основата си растението е вечнозелено. 

Къде се среща лековитото цвете безсмъртниче?

Растението безсмъртниче обикновено расте в Средиземноморието, откъдето произхожда. То обича каменисти и песъчливи среди. В миналото изсушените му цветове са се използвали още от Древна Гърция като дарове, които са били предлагани на боговете.

Днес едни от най-големите находища на безсмъртниче са в Хърватия и по Средиземноморието. Изсушените стръкове и листа се използват като подправка в средиземноморските ястия, а етеричното масло е популярна съставка за грижа за кожата.

Като цяло са открити около 500 вида безсмъртничета, като в България вирее един от тях (Haberlea rhodopensis), което може да срещнете с името Родопски Силивряк, Орфеево цвете, стирака, шапива билка. Можем да кажем, че растението абсолютно заслужава името си, тъй като то може да издържи над година без вода, а при наличието дори на малко вода, започва отново да се развива и расте. 

За добива на етерично масло е необходимо голямо количество от билката. Също така маслото има изключително лечебни свойства, поради което се счита за много ценен природен лек.

Каква козметика има с безсмъртниче?

Безсмъртничето се използва все повече във високия клас козметика, особено в продуктите за лице и тяло, защото има репродуктивни свойства и подмладява кожата. Етеричното масло от билката помага за изглаждането на бръчките и за изравняването на тена на лицето.

Противовъзпалителните свойства на цветето помагат за успокояване на кожата при различни възпаления и раздразнения. Маслото от безсмъртниче стяга, изглажда и прави кожата свежа и сияйна. Освен това козметичните продукти от безсмъртниче тонизират и имат ароматерапевтични приложения, включващи масажи и освежаване на въздуха в помещенията. 

Един от най-популярните продукти от безсмъртниче е органичната вода, която се произвежда чрез парна дестилация на билката. Натуралната флорална вода от безсмъртниче на Българска Билка БГ е извлечена чрез първична парна дестилация на свежата билка и е с високо съдържание на етерично масло (от 0,05 – 0,08%).

Ползи от използването на флорална вода от безсмъртниче

 • Най-популярното приложение на натуралната вода от безсмъртниче е употребата й за успокояване на зачервявания и раздразнения на кожата. 
 • Можете да си направите компрес от памучно парче, напоено с вода от безсмъртниче, който да положите върху клепачите и околоочния контур. Ефектът е успокояващ и намаляващ тъмните кръвове около очите.  
 • Също така флоралната вода от безсмъртниче действа стягащо и регенериращо на епидермиса.
 • Чудотворно подмладяващо е влиянието на тази билкова вода върху кожата. Това се дължи на свойството на безсмъртничето да стимулира производството на колаген.
 • Намалете отока при различни подувания, синини, наранявания.
 • Водата може да се използва и при кожни изгаряния, белези и слънчеви изгаряния
 • Поради антивъзпалителните си качества водата от безсмъртниче е полезна и при някои видове алергии и заболявания ( псориазис и контактен дерматит). 
 • Допълнително средство за лечение на стрии, белези, разширени вени, капиляри и екземи. 
 • Отлично хидратира сухата кожа и спомага за възвръщането на еластичността й.
 • Лечение на купероза –  поява  на зачервявания и мрежа от разширени и спукани капиляри.
 • Има антисептичен и почистващ ефект върху кожата.

Флорално дуо за подмладяване от роза и безсмъртниче

Ние, от Българска Билка БГ, сме се погрижили да предложим на нашите клиенти отлично натурално средство за борба със зрялата кожа. Комбинирайте био вода от роза с натурална вода от безсмъртниче и възвърнете еластичността и свежестта на кожата си. Това уникално дуо има изключително благоприятно въздействие, като подмладява, изравнява тена и успокоява кожата. Нашите продукти са произведени по изцяло природосъобразен и екологичен начин, не съдържат нищо друго освен естествени съставки на билките, от които са направени. Ако все още не сте ползвали нашите продукти, можете да поръчате от тук. Ще се радваме да ни дадете своя отзив, защото мнението Ви е важно за нас. 

15%

СПЕЦИАЛНО ЗА ТЕБ 🎁

Абонирай се за нашите новини и ще ти подарим отстъпка за първа поръчка!

Не изпращаме спам! Прочети нашата политика за поверителност.