Блог

5 причини да пиете чай от маточина

Лечебните свойства на чая от маточина 

Маточината е позната на повечето хора като “успокояващата билка” и това не е случайно. Тя има приятен богат аромат на билки и плътен медено лимонов вкус, който успокоява и отпуска. В този материал ще ви разкажем повече за тази билка и кога е препоръчително да пиете чай от маточина

Интересни факти за маточината

Маточината е билка от семейство Ментови, която има химически състав, привличащ пчелите. Химичните съединения на билката имат подобни на пчелните феромони, поради което тя привлича летящите насекоми. Всъщност ботаническото име на маточината е “Melissa”, което произлиза от гръцката дума “пчела”.

Маточината е пълна с полезни вещества

Маточината или известна под наименованието “лимоновата билка”, е богат източник на витамини, минерали и други антиоксиданти, сред които са:  Витамин D, манган, теанин, лутеолин апигенин, монотерпенови гликозиди и много други. 

Комбинирани, тези химични съединения допринасят много за вашето здраве и спокойно усещане. Може би най-съществен за здравето е фактът, билката има свойството да се бори със свободните радикали в организма. По този начин ползите от чая от маточина могат да намалят риска от развитие на множество хронични заболявания.

5 причини да пиете чай от маточина

 

  • Преодоляване на състояния на безпокойство

Пиенето на чай от маточина за нерви е може би едно от най-популярните приложения на билковата отвара. Според някои проучвания след седмица на приемане на чая се подобряват неблагоприятните ефекти на стреса върху настроението. Освен това се наблюдава и подобрение на когнитивните показатели.

 

  • Помощно средство при безсъние

Проблемите със съня обикновено са по-често срещани при възрастните. Но при все по-стресовия начин на живот през последните години се забелязват повече случи и при по-младите организми. 

Факт е обаче, че в повечето случаи, когато хората решат, че имат нужда от чай за спокоен сън, те се сещат за чай от лайка, мента, роза. Но маточината е също много ефективно натурално средство за отпускане на организма и намаляване на нивата на стрес

 

  • Благоприятно действие при настинка и грип 

Билковата отвара от маточина има силни антивирусни свойства, които могат да ви помогнат да се справите с настинката или грипът. 

Също така е доказано, че запарката от маточина има благоприятно действие при простудни рани, причинени от херпес. Тези рани се разпространяват много бързо и могат да бъдат доста болезнени. Маточината съдържа флавоноиди и фенолни киселини, които  подпомагат оздравяването на херпесните рани и облекчават сърбежът и паренето.  

 

  • Справяне със сърдечни заболявания

Маточината действа укрепващо и възстановяващо върху сърдечната дейност. Тя е естествено средство за намаляване на кръвното и справяне със случаите на аритмия. Ако се нуждаете от нормализиране на сърдечния пулс, тази лечебна отвара може да ви помогне. 

 

  • Противовъзпалително и противогъбично средство

Маточината има антиспазмолитично действие и е препоръчително да се използва при проблеми с червата, дихателната система, при кашлица, колит и газове. 

Също така можете да пиете чай от маточина, ако имате главоболие, виене на свят, шум в ушите. При жабурене и гаргара можете да облекчите възпаленията на венците и устната кухина.  

Потенциални странични ефекти на чая от маточина

Наистина има някои странични ефекти, свързани с консумацията му, ако се прекали с приема. Те могат да се изразят под формата на  главоболие, болезнено уриниране, повишена телесна температура, гадене, повръщане, болки в стомаха, замаяност и хрипове.

Въпреки че тези неприятни симптоми са изключително редки, все пак има вероятност да ги изпитате при пиенето на този чай.

Освен това съществува малък риск тази билка да понижи нивата на кръвната захар при хора с диабет. Тя може да предизвика и твърде голяма сънливост, в случай, че се пие в големи количества.

Чай от маточина и бременност

Като цяло, ако не се прекалява с приема на този чай, няма от какво да се притеснявате. Някои изследвания дори посочват, че маточината може да е полезна по време на бременност. Той може да успокои бъдещата майка, въпреки понякога бушуващите хормони. 

Няма точно определено количество, което да не превишите като прием. Но може да се ограничите до 2-3 чаши на ден. Ако имате някакви притеснения, посъветвайте се с Вашия лекар.

Има ли кофеин в чая от маточина?

Около 60 растения естествено съдържат кофеин – стимулиращо химично съединение, способно да повишава енергията. 

От друга страна, чаят от листа на маточина не е “чай” в общоприетия смисъл на думата. Поради липсата на така наречените “истински” чаени листа, тази напитка не съдържа кофеин. Това я прави не особено препоръчителна рано сутрин, ако целта ви е да се събудите и да бъдете енергични. 

Ако обаче искате да намалите приема на кофеин, този чай е отличен избор. По тази причина към него се насочват най-вече бременните дами или хората, които са чувствителни към кофеина.

На страницата на Българска Билка Бг можете да поръчате истински чай от маточина. Ние отглеждаме билката в собствени насаждения по абсолютно екологичен начин, за да можете да се насладите на всичките й качества. 

15%

СПЕЦИАЛНО ЗА ТЕБ 🎁

Абонирай се за нашите новини и ще ти подарим отстъпка за първа поръчка!

Не изпращаме спам! Прочети нашата политика за поверителност.